Watersessie voor pasgeborenen en jonge baby's tot en met 4 maanden

Tijdens een watersessie wordt je kindje weer gedragen door warm water en liefdevolle zachte handen. Ik laat zien hoe je je baby ondersteunt en hoe je vertrouwd raakt met het drijfvermogen van water. Een mooie manier om samen te ontspannen en te verbinden. Het maakt van het badderen voor elke pasgeborene een helende reis. Het geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Het water streelt de huid en ontspant de spieren en de darmen. Het is heerlijk voor je baby om na een intense geboorte, vol vertrouwen en in overgave traag te bewegen in warm water.

Ouders en baby's kunnen met deze ervaringen, thuis en in het zwembad verder oefenen, spelen en intens genieten van elkaar in het water.

 

Je ziet dat de baby's de bewegingen in het water heel snel oppakken. je hoeft ze alleen hiertoe uit te nodigen. Baby's kunnen dan wel niet praten, maar kunnen wel via hun lichaamstaal vertellen waar ze zitten en wat ze nodig hebben.

Helende watersessie

Warm water en de veilige bedding van onze aanwezige handen nodigen je baby uit om zich zachtjes te ontvouwen en te balanceren. We volgen zijn of haar ritme. De handelingen zijn aangenaam en ontspannend. Soms kan het zijn dat de baby gaat huilen omdat er iets emotioneels bij hem of haar wordt aangeraakt.

Ik ga samen met een van de ouders en je kindje het water in en doe de eerste houdingen voor. Afhankelijk van hoe het verloopt stap ik na 20 minuten uit het water en kan de andere ouder in het bad komen. Of je hebt alle ruimte om met z'n tweeen samen te genieten in het water. Vooraf zal ik je vragen hoe de zwangerschap en geboorte is verlopen.

We maken gebruik van een groot bevalbad met water van ca 37 graden celsius.

Meenemen

Neem badkleding, handdoeken en eventueel badjas mee. Honger hebben is niet fijn maar een overvolle maag ook niet. Je kunt borstvoeding in het water geven of na het bad een flesje.

Watersessies geeft goede resulaten op:
 • Geboortestress door
  keizersnede of pomp
 • (te) snelle geboorte of moeizame/moeilijke geboorte
 • darmkrampjes
 • overmatig huilen
 • reflux
 • niet of slecht drinken
 • slaapproblemen
 • overstrekte baby's
Regulerend invloed op:
 • spijsvertering
 • ademhaling
 • ontlasting

The field of pre and perinatal therapy.
This involves paying attention to what we call ‘baby-body language’. These are non-random repetitive body movements that relate to specific phases of the birth process. These movements allow us insight into the experience of the individual baby in his or her birth journey. They are often accompanied by emotional expressions as babies let go of embodied experiences that were overwhelming for them at the time. When we ‘listen to the story’ that a baby tells us through their expressiveness and body movements with empathy, babies are able to process experiences that they were not able to process at the time they occurred. When babies are met with empathy in this way not only are they able to release body tensions and shock, but they also have the experience of being known and understood on a deep level.